Трибуна Народа

СВОБОДА СЛОВА ДЛЯ ВСЕХ!

 Ваша реклама на нашем сайте

КОНСТИТУЦИЯ ГАРАНТИРУЕТ, А ТРИБУНА НАРОДА РЕАЛИЗУЕТ ПРАВО НА СВОБОДУ СЛОВА ДЛЯ ВСЕХ, А НЕ ТОЛЬКО ДЛЯ ХОЗЯЕВ СМИ

Навигация
Главная
Новости
Статьи
Народный журналист
Народ о законах
Религия
Без политики

ЗДЕСЬ МОЖЕТ БЫТЬ ВАША РЕКЛАМА

Погода, Новости, загрузка...
 
Главная

Зупинитися та озирнутися… (або вся правда про проект «Народна команда ФК «Карпати»).

22.06.2009

В.Енбаев В’ячеслав Єнбаєв, автор, співавтор багатьох десятків законів України, директор Агенції економічного лобіювання «Дроно», експерт з економічних питань газети «Суботня Пошта», керівник Аналітичного центру при ТзОВ «КПФ «ФК «Карпати»».

 

 

 

Я хочу викласти свою точку зору щодо проекту «Народна команда ФК «Карпати».

 

 

На жаль, складається враження, що у більшості представників політичної та ділової еліти Львівщини, не кажучи вже про звичайних уболівальників та населення, складається не дуже вірна думка, а здебільшого викривлена, про економічну, а відповідно і політичну складову проекту.

Насправді проект «Народна команда ФК «Карпати» може та повинен стати найпотужнішим стимулюючим важелем економічного розвитку Львова та області, в цілому Західної України.

Поклавши руку на серце, важко назвати інший політичний або економічний проект який міг би об’єднати мільйони людей в часи розчарувань та зневірення, гарантував би в умовах фінансової кризи створення, а не закриття робочих місць, забезпечив би стабільність та фінансову впевненість всім учасникам. 

В принципі, такі проекти у світі  – не новина. Це найбільш успішний народна команда ФК «Барселона», є досвід і у Норвегії…

В нас він ще більш відкритий, а відповідно зобов’язаний бути успішним. Але, чому цей проект досі є незрозумілим для громади? Давайте розберемося…

У Львові є поки що «твердий середнячок» української футбольної  прем’єр –ліги - ТзОВ «Клуб професійного футболу» ФК «Карпати». Наймолодша команда по віку гравців, тому найбільш перспективна. Її єдиний власник, людина, що відбулась та є успішною.

На передодні чемпіонату Європи – 2012, Україна живе футболом. Багато робиться для успішного проведення його і у Львові. Багато, але, не все. Все більше людей переконані, що влада яку вони обрали, не в стані вирішити їх проблеми. Та інформація, котру озвучили 19 червня в ефірі програми «Свобода на Інтері», не тільки вражає, а примушує діяти нас всіх, бо ситуація є ганебною для країни.

Є люди, котрі тільки говорять, є, котрі – просто роблять…

І, коли зустрівся з паном  П. Димінським весною, і він розгорнув своє бачення різних проблем, то я був просто приємно та щиро здивований його стратегічною пропозицією до влади: як у період важкої кризи, на прикладі інвестиційно-патріотичного проекту «Народна команда ФК «Карпати», вирішити проблеми, що наболіли, не тільки міста та області, але й у перспективі всього регіону Західної України. Більш того, забезпечити надійним джерелом фінансування. І це не була просто гра. Це впевненість абсолютно впевненого в собі чоловіка. Ми говорили 3 години тет – а - тет. І 3 роки його не чують. Я почув. Зрозумів, потрібно приймати відповідальне рішення вже зараз. Негайно…Але, є і помилка у меседжі: це пропозиція повинна бути скерована у першу чергу нам, львів’янам. Ми самі розберемося із владою…Давайте, Львівщина, розберемося. Я буду звертатися до документу, інтерв’ю П. Димінського від 23.11. 2006 року.

 

Цитую П. П. Димінского: Усе дуже просто. Якщо ми говоримо про команду чи клуб, який став би прапором Західної України, то один інвестор не може створити таку команду. Потрібна власність, завдяки якій можна було б розробити інфраструктуру клубу. Створення ВАТ “Карпати” є народно-патріотичним проектом, який дасть змогу займатися футболом не одній тисячі дітей із Західної України. Якщо це може зробити сама влада, то “Карпати” не потрібні.

Якщо не може, то вона повинна запросити інвестора, і в цьому немає нічого образливого. Якщо влада самотужки може привести до ладу спортивні майданчики – будь ласка. Після розвалу Радянського Союзу ніхто не інвестував коштів у спортивні майданчики, вони заросли бур’яном, занепадають. Буквально минулого тижня Верховна Рада затвердила в першому читанні Закон “Про розвиток спорту в Україні”, де наголошено, що треба або шукати інвесторів, або шукати в бюджеті кошти, щоб відновити спортивну культуру в Україні. ФК “Карпати” сьогодні вклав у розвиток львівського футболу понад 50 мільйонів доларів. І я не приховую цього. Якщо ж шукати інвестора, то треба обов’язково зберігати цільове призначення цих ділянок. Щоб не вийшло так, що завтра спортмайданчики перетворяться на чиїсь ділянки з котеджами.

Львівська газета, Четвер, 23 листопада, 2006 року, № 44 (44)

Не готовий сказати, чому влада не розуміє масштабності проекту

 

Як економіст, що має досвід також законотворчої діяльності, мені очевидно – такий шанс не можна згаяти. Це буде злочин перед людьми зараз та нашими нащадками у майбутньому. Адже ситуація стала за цей час ще гіршою…

 

Знову цитата: Коли Димінського запросила Влада, в особі Михайла Васильовича Гладія, ФК “Карпати” пропорційно належав міській, обласній радам і Львівській залізниці. Коли я прийшов, клуб отримав у оренду весь комплекс стадіону “Україна” на 49 років. Там, де зараз чаша стадіону, був базар. Коли Львівська залізниця не змогла більше фінансувати футбольний клуб, запросили Димінського. Хтось вважає ФК іграшкою. Я ж вважаю, що це великий інвестиційний проект – створення інфраструктури, нових робочих місць, надходження податків, виховання молоді, яку ми замість вулиці залучаємо до гри у футбол. Тодішній голова міста пан Куйбіда «віддавав» у статутний фонд стадіони “Україна” та “Юність”, готелі “Львів” і “Незалежність”. Облрада віддавала спортивну базу в Янові та СК “Спартак”. І, коли я прийняв клуб на таких умовах, почали вкладати інвестиції, розбудовувати футбольну базу. В цей час на посаду голови міста прийшов пан Буняк. Він сказав: усе, що ви там підписували, недійсне. І залишився Димінський зі всіма боргами, які він покрив. Якби нині ми активно взялися за створення ВАТ, то було б створено щонайменше десять тисяч робочих місць. А коли побудуємо футбольну академію, то в нас навчитиметься не 500, а 5000 дітей. Коли в бюджет надходитиме не три мільйони гривень, а 8-12 мільйонів, то гарантом того, що ці гроші підуть на розвиток інфраструктури, повинна бути влада. Влада має внести до СФ спортивні майданчики, де зараз росте бур’ян. Нам наразі не потрібні готелі, дайте нам натомість земельні ділянки, на яких колись були майданчики, і ми готові вкласти кошти, платити людям гідну зарплату, бо впевнений, що “Карпати” повернуть гроші та принесуть дивіденди всім акціонерам, які будуть учасниками ВАТ.

Львівська газета, Четвер, 23 листопада, 2006 року, № 44 (44)

Не готовий сказати, чому влада не розуміє масштабності проекту

 

Давайте зупинимось та озирнемося…

Багато за останні роки західні інвестори зробили для українців? Багато, але тільки те, що було потрібно їм. Капітал має тенденцію перетинати кордони, але тільки в гонитві за прямою наживою. Так створений світ. У найближчі роки і цього не буде.

Розглянемо ситуацію далі. Чи багато зробила влада у умовах хронічного безгрошивя? Все що могла?

Бюджет любого міста, села, області в основному формується за рахунок доходів працюючого населення (15% від зарплати). Але, тільки Київ-столиця України, залишає собі всі ці гроші згідно законодавству. Інші в залежності від підпорядкування  від 25% до 75%. Інші кошти надходять з Держбюджету, по хитрих та незрозумілих для непосвячених, схемах. Що робити, коли грошей не вистачає: продавати  комунальне майно та землю. І «проїдати» усім разом. В нас є міста де і продавати то вже нічого - не залишилося нічого у громади...  

Можна взяти кредити, випустити муніципальні акції – але ж ці гроші треба буде повертати. А як повертати? Коли підприємства зупиняють, а людей викидають на вулицю? Ось це замкнене коло, гонитву за примарою і може розірвати проект «Народна команда ФК «Карпати».

Зміст його такий. Інвестором повинен стати сам народ. Але, як заставити повірити, особливо галичанина, який якось зміг (або до сих пір не зміг) забрати свої гроші у раптом  «луснувших» банків, інвестувати в самого себе? І, щоб він ще й заробив на свої гроші, котрі «розклав» по банках, але, вже скляних

Тепер. Є капиталіст, давайте називати речі своїми іменами. Є розчароване у всьому населення: работи немає та й не очікується, а на західному кордоні практично навіть гірше за Сталіна – така собі візова «залізна завіса». Є і влада, яка розідрана політичними чварами. Без грошей. На межі дефолту. Та море проблем.

Але, є в нас футбольна команда, яка також мрїє грати у європейських кубках та привезти ці  Кубки до Львова. Для цього також потрібно вкласти гроші. Дуже великі гроші.

 

А скринька відчиняється дуже просто. Ми, народ, уповноважуємо свою обласну та міську владу відповідними решениями сесій депутатів: виділити об’єкти та земельні ділянки, провести оцінку по ринковим цінам та внести їх до проекту «Народна команда ФК «Карпати». Підкреслюю, це принципово важливо для розуміння: не продати, не «проїсти», а внести як долю, як наш загальний громадський актив. Це перше. Для цього потрібно просто затвердити на сесіях  міської та обласної Рад нашими депутатами відповідні положения Меморандуму про наміри та спільні дії щодо створення господарюючого суб’єкта «Народна команда «ФК «Карпати»», підписаного у м. Львові 19 березня 2009р. між ТзОВ «КПФ «Карпати», Львівською міською радою та Львівською обласною радою.

23 червня 2009 року Львівська обласна рада на сесії повинна першою вже розглянути це питання.

Оцінку об’єктів міста, області та активів ТзОВ «КПФ «Карпати», мають провести кваліфіковані незалежні оцінювачі з наданням повної інформації у засобах масової інформації. Це величезна праця та відповідальність перед громадою, вони повинні розуміти цю відповідальність!

Далі, вже створюється господарюючий суб’єкт «Народна команда «ФК «Карпати»: чи для початку ТзоВ, чи акціонерне товариство – це питання для фахівців. Доля учасників встановлюється автоматично, виходячи із оцінки внеску.

Поки що громада нічого не втратила? Так, ні. Але, й не заробила…Як заробити?

        

Цитую П. Димінського: Вважаю, щоб потрібен баланс. Поділімо порівну по 25% між обласною та міською радами, вболівальниками та теперішнім власником ФК “Карпати”. Якщо хочемо поставити перед собою серйозні завдання, то статутний фонд має становити щонайменше 40 млн. гривень. Три сторони внесуть майно, а вболівальники повинні викупити свою частку за номінальною ціною. Гарантую, що ціна акцій наступного дня зросте утричі. І це вже право акціонера – продати чи тримати їх. А акціонери нехай вирішують, хто очолюватиме ВАТ, яка спостережна рада, яким має бути стратегічний курс клубу. Тільки-но ВАТ буде створено, місія Димінського на цьому завершиться. Я керую тільки тому, що вклав гроші. Завтра, коли кожен знатиме, що це його власність, ставлення до “Карпат” зміниться. Якщо побачу, що ВАТ розвивається не так, як хочу, то зможу продати свої акції, як і будь-який акціонер. Але те, що ці акції ніколи не вартуватимуть менше, готовий гарантувати.

Львівська газета, Четвер, 23 листопада, 2006 року, № 44 (44)

Не готовий сказати, чому влада не розуміє масштабності проекту

 

І ось тут, головне. На цей величезний статутний капітал випускаються акції, котрі купляє кожен із бажаючих по номіналу…Навіть за кордоном. Це буде складати 25% плюс одна акція. Блокуючий пакет. Це буде доля галичан? Ні, не тільки, бо громада області та міста вже має частку своїх громад майном та земельними ділянками від імені відповідних Рад! Таким чином, вся ця величезна структура, буде мати повний контроль за господарсько – фінансовою діяльністю  господарюючого суб’єкта «Народна команда «ФК «Карпати» із боку…громади, влади (яка буде змінюватися нами) та всіх уповноважених органів. Це не фінансова піраміда. Все це спирається на реальні гроші та власність громади.

Це ще не все. Наприклад, я, рядовий львів’янин, купую на 100 гривень або баксів – акції. Акції мають або зрости у ціні, або впасти. Це ринок.

І тут мене «вбила», як економіста, кінцева теза пана Дімінського: він гарантує своїм вже особистим капіталом кожному акціонеру, що у випадку падіння ціни на акції, він особисто купить акції в будь – якого акціонера за номінальною вартістю в будь – який час. Більш того, ця гарантія буде прописана у майбутній внутрішній Конституції «Народної команди «ФК «Карпати». А це, вже – ФАНТАСТИКА! Тобто, головний стратегічний ідеолог проекту, аж ні при яких обставинах не допустить дефолту майбутнього фінансово – економічного Західно – українського «монстру»! Це вам не наші українські малопотужні банки. Але, для чого йому це? Від повної безконтрольності до повного контролю! Я задав декілька питань…

 

Знову цитую: Питання правильне, проте його я можу поставити і вам, коли станемо акціонерами. Ми зустрінемося, і ви запитаєте про ефективність менеджменту, а я  переадресую це питання вам. Нумо працювати разом. Тоді досягнемо успіху. Безумовно, в мене є певні напрацювання. Якщо вони не підійдуть, то акціонери можуть відхилити їх і запропонувати інші. Звісно, що менеджмент має бути професійним. Основу вже закладено – “Карпати” пройшли оновлення, курс обрано і для менеджменту нині сприятливі умови. Адже тепер багато розуму не потрібно – необхідно розбудовувати ту структуру, яка є. Можна запросити до Львова менеджерів, які консультували б. Своїх працівників можемо скерувати в найкращі клуби світу для навчання. Підтримую дружні стосунки з керівництвом “Барселони”, “Реалу”, “Мілана” тощо.

Львівська газета, Четвер, 23 листопада, 2006 року, № 44 (44)

Не готовий сказати, чому влада не розуміє масштабності проекту

 

Кожна людина має своє життя, є древо або піраміда всіх бажань людини на цьому світі. І якщо хтось рахує, що це, з огляду на сьогодення - це тільки влада та гроші, помиляється…Все ж таки людина смертна, створіння Боже. І, головне, залишитися в історії свого міста, селища, в пам’яті доброю справою для нащадків. І, я розумію Петра Петровича, що він дійсно мріє, аби Кубок Чемпіонів назавжди прописався у Львові. Це його амбітність. Це його мета у 55 років. Я двома руками за такий проект, насправді історичний.

Продовжую. Таким чином, цей вже об’єднаний величезний капітал, освоює об’єкти та земельні ділянки на благо громади та їх дітей, створює сотні тисяч робочих місць! І, головне, перший продаж вже навіть 5000 акцій (це ринкова аксіома) піднімає їх вартість мінімум у 2 рази! Тут з’являються такі перспективи…Маємо важливіше: не бути голодними, тому будемо здоровими…Та дійсно незалежними!

Виникає питання: чому так багато противників цього проекту з боку чиновників? Які тут мають бути чиновницькі амбіції, коли мова йде про майбутнє громади? Не розуміють? Адже, мер, голова облради та всі депутати – наші обранці на дуже короткий термін, у цьому випадку зроблять для своїх громад величезну корисну справу, зберігаючи майно, а не розтринькуючи його для наших нащадків? Не залазять до кишені галичан? Тут не має кредитів, облігацій - все прозоро. З такими можливостями за рахунок не бюджету, а «Народної команди «ФК «Карпати» можна буде вирішувати будь – які проблеми громади області та міста у майбутньому, адже, повторно підкреслюю, буде повний контроль за господарсько – фінансовою діяльністю  господарюючого суб’єкта «Народна команда «ФК «Карпати» із боку…громади та всіх уповноважених органів. Ось це і є громадське суспільство, яке «дякуючи» крові, революцій та соціальних потрясінь ХХ століття побудовано на Заході.

Один знайомий депутат облради мені сказав, Меморандум -затвердимо, об’єктів - не дамо! Чому? Це ж не твоє? Адже для громади, є проста, зрозуміла мета…Тоді я запитав: ти маєш бажання собі забрати?

 

Знову цитата: Хто нині власник усього майна в Україні? Народ. Нині 100% “Карпат” належать одній особі, ті ж майданчики належать громаді міста чи області. Відтак я запрошую до створення ВАТ не владу, а її представників, тих, кому народ делегував свої права на певний період. Знаю, що ця власність належить людям. Я хочу поділитися з людьми своїми ста відсотками власності. Щоб люди були певні, що не створюю “МММ”, говорю: якщо ви купите акцію, а наступного дня захочете її продати, то я заплачу за неї вдвічі більше. Тому що всі спортивні споруди є ліквідними, але неприбутковими. Коли заінвестують кошти і буде все зроблено, вони стануть не просто ліквідними, а й прибутковими. Сьогодні земля, на якій розташовані майданчики, нічого не вартує – якщо її використати за цільовим призначенням. Якщо разом із громадою доведемо до пуття ці майданчики, на них займатимуться діти. Відтак ми зможемо брати серйозну участь у трансферній політиці й не купуватимемо “ширвжиток” із Заходу, а продаватимемо наших футболістів за великі кошти, як це практикують у цивілізованих країнах. Англія вже пройшла цей шлях. Раніше англійці купували гравців за кордоном, нині найдорожчі гравці – англійці, які коштують уп’ятеро більше за того ж Роналдіньо. Вони створили умови. А клуби, які нас обігрують в одні ворота, як, наприклад, “Ліон”... Що ви чули про “Ліон” раніше, п’ять років тому? А зараз у “Ліона” одна з найкращих шкіл у світі, він продає футболістів. Свого часу цей клуб продав Зідана, але в них ростуть нові гравці. Я не альтруїст, який постійно даватиме гроші. Не важливо, скільки їх у мене, адже маю родину. Сам я  не створю суперклуб, а просто футбол мене не цікавить. У нас є унікальна нагода, тому що є віддані вболівальники. Ви подивіться “дербі” в Києві чи Донецьку, де на трибунах сидить духовий оркестр. У Димінського ця ідея не так просто народилася. Ми йдемо шляхом “Барселони”, яка колись була такою ж, як нині “Карпати”. Але в “Барселони” є віддані вболівальники, вона має сто тисяч простих акціонерів і має інвесторів, має мільярди доходів. Цим клубом пишається вся Каталонія. І на своїх майках вони рекламують UNICEF, Світову організацію захисту дітей, а не невідомого виробника, ще й доплачують цій організації щорічно шість мільйонів євро. А всі прибутки клуб далі скеровує на розвиток інфраструктури. Той масштаб, на якому зупинилися “Карпати”, недостатній, адже я людина масштабна.

Львівська газета, Четвер, 23 листопада, 2006 року, № 44 (44)

Не готовий сказати, чому влада не розуміє масштабності проекту

 

Але, це ж правильно. Хто з галичан викине гроші на вітер? А на такий проект? Віддасть…Бо, розумний…

Практично всі міські та обласні депутати – бізнесмени, хто з них не розуміє, як фахівець, користі проекту для громади? Розуміють, бо болить за Галичину? Адже, влада – це можливість працювати для народу, ні?

Вже всередині травня утворено Дорадчу Раду при ТзОВ «КПФ» Карпати» для реалізації Меморандуму про наміри та спільні дії щодо створення господарюючого суб’єкта «Народна команда «ФК «Карпати»», підписаного у м. Львові 19 березня 2009р. між ТзОВ «КПФ «Карпати», Львівською міською радою та Львівською обласною радою. Запрошуються всі учасники: влада, громадські організації, ЗМІ, бізнесмени та політики, вболівальники тощо. Все чесно та відкрито. Кожен четвер на Львівському ТБ в 21.00 можна прийти та висказати своє бачення проекту. Кажіть, говорить, пишіть!

 

Зупинимося та озирнемося…Позаду прірва, попереду майбутне…Але, ж наше спільне…

 

И остання цитата і позиція: Думаю, якби не я запропонував проект ВАТ, а хтось інший, влада по-іншому ставилася б до нього. Знаю, що є місто в Західній Україні, де такий проект починають реалізовувати. Не хотів би, щоб у майбутньому ми говорили про те, що з якихось причин не вдалося реалізувати задум створення ВАТ “Карпати”. Повторюю, це не Димінського проект, і немає значення, хто буде інвестором. Потрібно зробити так, щоб “Карпати” залишилися у Львові. “Карпати” не належать Димінському, Садовому чи Олійнику. Вони належать усьому Західному регіону України. Повірте, з того часу, коли я говорив, що футбольний клуб для мене є дорогою іграшкою, багато чого змінилося. Тепер це вже моя гордість. Адже львів’яни нещодавно продемонстрували солідарність зі мною, і за це я дуже вдячний їм.

 

Львівська газета, Четвер, 23 листопада, 2006 року, № 44 (44)

Не готовий сказати, чому влада не розуміє масштабності проекту

 

Я також розмовляв з багатьма своїми учнями по Львівському інституту менеджменту. Багато із них це – бізнесмени, політики…Коли я їх питав чи знають вони, що це за проект: «Народна команда «ФК «Карпати» – вони відповідали однозначно: олігарх має бажання загарбати власність міста та області. Коли я накреслив схему проекту, КОЖЕН!!! запитав, та він (Димінський) один ризикує, коли та де купувати такі акції? Я вже беру! Адже він (Димінський) нікому не дозволить красти свої ж гроші…

Проект Статуту «Народна команда «ФК «Карпати» вже переданий уповноваженим особам ЛОДА, ЛМР та ЛОР…Слово за депутатами.

Галичани, чи все ж таки зробимо так, як запронуваd Президент України та вже підтримала мерія: «фінансування зведення стадіону у місті Львові до «Євро-2012» передбачається здійснювати коштом, які залучені від продажу облігацій внутрішньої місцевої позики міста Львова серії С (Ухвала Львівської міської ради від 19.03. 2009 р. «Про здійснення запозичень до міського бюджету м. Львова у 2009 році»). Розмір запозичення – 300 млн грн. Номінальна вартість однієї облігації – 10 тис. грн. Розмір відсоткового доходу – 20% річних. Періодичність виплати один раз на квартал. Період запозичень – 5 років».

Такі відсотки, навіть бандити не збирають…Все, Львів -  банкрут? Тікаємо до Канади?

Я теж куплю акції. Але, тільки «Народної команди «ФК «Карпати»!!!

А Ви?

 


  Ваш комментарий будет первым
RSS комментарии

Добавить комментарий
  • Пожалуйста, оставляйте комментарии только по теме
Имя:
E-mail
Домашняя страница
Тема:
BBCode:СсылкаEmailЗагрузить изображениеЖирный текстКурсивПодчёркнутый текстКавычкиCodeСписокПункт спискаЗакрыть список
Комментарий:



Код:* Code

 
 
Актуально
ЗДЕСЬ МОЖЕТ БЫТЬ ВАША РЕКЛАМА
 
РЕКЛАМА

© 2006 «Трибуна Народа» При цитировании ссылка на сайт обязательна

Украинский портАл