Трибуна Народа

СВОБОДА СЛОВА ДЛЯ ВСЕХ!

 Ваша реклама на нашем сайте

КОНСТИТУЦИЯ ГАРАНТИРУЕТ, А ТРИБУНА НАРОДА РЕАЛИЗУЕТ ПРАВО НА СВОБОДУ СЛОВА ДЛЯ ВСЕХ, А НЕ ТОЛЬКО ДЛЯ ХОЗЯЕВ СМИ

Навигация
Главная
Новости
Статьи
Народный журналист
Народ о законах
Религия
Без политики

ЗДЕСЬ МОЖЕТ БЫТЬ ВАША РЕКЛАМА

Погода, Новости, загрузка...
 
Главная

"Наш генералітет в АТО – це жалюгідне видовище"

14.05.2014

Наш генералітет в АТО – це жалюгідне видовище фото

В штабі АТО сидить купка людей з високими посадами й званнями, до професіоналізму й адекватності яких виникають величезні питання. Починаючи з керівника АТО.

 

 

Про хід антитерористичної операції (АТО), готовності силовиків і проблемах у її проведенні розповідає керівник ЦВПІ, координатор групи «Інформаційний Опір» Дмитро ТИМЧУК.

- Питанням про млявість і неефективності АТО задаються усі – від іменитих експертів до домогосподарок. Ваша думка: у чому основні причини провалів?

- Провалом я все-таки операцію в цілому не назвав би. У тій ситуації, у якій вона проводиться, ми бачимо результати, і це вже дуже багато. Треба оцінювати, скільки факторів впливають на успішність АТО, щоб розуміти, через яку гору проблем доводиться пробиратися силовикам.

Причин неефективності декілька. І політичних, і військових, і психологічних, і економічних (якщо говорити про рівень матеріально-технічного забезпечення).

- Пропоную почати з політики. 

- Ще з подій у Криму в нас стало прийнятим винити у всіх невдачах особисто А. Турчинова, ну й А. Яценюка, щоб першому не було нудно в списку обвинувачуваних. А заодно вище керівництво силовиків. Наша група «ІО» не стала виключенням – ми кинули не один камінь у город влади.

З одного боку, це логічно: риба гниє з голови. З іншого боку, після Криму в нас було достатнє можливостей оцінити ситуацію в цілому. І чим більше ми довідуємося, тим більше виникає питань до всіх рівнів керівництва, опускаючись до самих «низів». Причому виявляється, що саме основні питання, що задаються Турчинову, насправді треба задавати все-таки не йому.

Що стосується саме політичної ситуації. Так, під час подій у Криму ми не бачили чіткої й твердої позиції вищого керівництва. Але за два місяці все дуже змінилося. За нашим даними, українська влада у випадку з Донбасом все-таки має й політичну волю, і прагнення виправити ситуацію.

Але отут починаються проблеми іншого плану. Насамперед, міжнародний тиск. Захід нас підтримує – санкціями й морально. Але їх чітка установка – ніякого кровопролиття, тільки переговори.

Це марення. Домовлятися можна з тими, хто готовий вирішувати проблеми мовою не зброї, а дипломатії. Тих, хто у відповідь на запрошення до «національного круглого столу» відповідає терактами – потрібно знищувати.

Друга проблема – Росія. Про небажання її провокувати сказано так багато, що не буду повторюватися.

- А горезвісний «слід Тимошенко»? Усе частіше ми чуємо натяки, що президентські вибори, на яких Юлія Володимирівна явно не має шансів, їй не потрібні, тому підконтрольні їй Турчинов і Яценюк «зливають» АТО – щоб у підсумку зірвати вибори.

- Повинен зізнатися, у нас теж були такі підозри. Але на даний момент можу твердо сказати: так, нинішнє керівництво країни не може знайти й поставити на місце керівництва АТО дійсно потрібних людей. Це проблема й відповідальність влади. Так, АТО гальмує купа «внутрішніх» причин. Але «руки Тимошенко» ми не бачимо. Можете вірити або не вірити, але це факт.

Особисто я переконаний, що в нинішнього керівництва країни вистачає реальних недоліків – не треба йому придумувати вигадані. Замість цього краще дійсно розібратися в ситуації й виправляти ті помилки, які зараз «у тіні».

- Відповідальність за вчорашню трагедію, коли загинули хлопці з 95-й аеромобільної бригади, у соцсітях поклали на Турчинова й Авакова…

- Ну, це взагалі якась фантасмагорія. По Авакову слів немає. Яке він має відношення до 95-й АМБР, або діям армії в ході АТО? Це питання скоріше до Коваля (міністра оборони) і Куцина (начальника Генштабу), про яких по зовсім незрозумілих причинах взагалі ніхто із критиків не згадує.

По Турчинову – те ж саме. Невже Турчинов ставить бойові завдання кожному взводу, видає бойові накази, організовує бойове забезпечення? Невже він особисто виконує дії, які повинен відповідно до Бойових статутів – виконувати командир взводу, роти, батальйону? Якщо командири, починаючи з рівня лейтенанта, не знають статутів, причому тут Президент?

Треба закінчувати зі звичкою винити у всіх гріхах владу. Це занадто зручно для всіх, але тоді ми ніколи не виправимо головних помилок і не доб'ємося успіху. 

Хоча я не правий – Президент все-таки причому. Проблема саме Турчинова як Верховного Головнокомандуючого в тому, що в штабі АТО сидить купка людей з високими посадами й званнями, до професіоналізму й адекватності яких виникають величезні питання. Починаючи з керівника АТО. А всі інші проблеми вже по ланцюжкові йдуть униз, до рівня ваньки-взводного.

 До речі, саме до армійських генералів у штабі АТО найбільші питання. Ці добродії персоніфікують усю жалюгідність стану в нашій армії. Патологічна схильність до брехні й показушності, панічний острах найменшої відповідальності, невміння ухвалювати найпростіші рішення, повна профнепридатність. Це жалюгідне видовище, і тим більше неприйнятне саме в сьогоднішніх умовах.  

- Про керівника АТО В. Крутова говорили багато – спочатку гарного, потім не дуже…

- До АТО  особисто я з ним спілкувався один раз у житті, тому не можу сказати, що добре знаю цю людину. Можу лише повторити думку тих, хто знає його давно й працює з ним зараз. За роки поза СБУ товариша немов підмінили. У дуже негарну сторону.

- Чому ж його не поміняють на більш адекватного?

- На кого? Назвіть прізвище. Ми проконсультуємося, і якщо ваш кандидат гідний, будемо лобіювати. Особисто я таких людей не знаю – але я й не фахівець в області антитерору.

- Перемінити керівництво – і все налагодиться?

- Як ми, тобто група «ІО», бачимо, це ключова проблема. Її вирішення допоможе вирішувати інші.

Насамперед, поведінка особового складу майже завжди залежить від поведінки командира. Це я знаю із часів своєї лейтенантської юності, коли був заступником командира роти.

Величезна проблема з початку АТО полягала й полягає в тому, що наші силовики – у першу чергу армія, точніше, армійські командири всіх ланок, – психологічно не готові до бойових дій. Це парадокс, але це факт. Починаючи із Криму, безліч прикладів, коли й середні, і молодші командири, а слідом і рядові просто відмовлялися виконувати накази або наглухо саботували їх.

Наша армія ніколи доладно не воювала. Досвід миротворчих операцій дуже обмежений, - та й отут можна згадати хіба що досвід Іраку. В інших місіях наші хлопці виконували в основному роль охоронних підрозділів. Усе це накладається на катастрофічний стан бойової підготовки протягом двох десятиліть і повну деградацію системи військової освіти.

У МВС – та ж проблема. Наші правоохоронці досить браво виступали проти беззбройних, що мітингують на Майдані, а коли мова пішла про добре озброєні й навчені групи бандитів, почалися проблеми.

Хоча зараз ми бачимо, як спецназ правоохоронців і Національна гвардія досить успішно виконують завдання. Загалом, досвід дається великою ціною, але він приходить, і це головне. Але я певен, що якби на чолі всього цього стояли адекватні генерали, ми мали б набагато менше крові й набагато більше перемог.

- Про забезпечення АТО, точніше – його відсутність – ходять легенди.

- Уже на початку подій раптом виявилося, що армія не має ніяких запасів. Армійські склади порожні – усе тупо розікрали. До речі, зараз ці злодійкуваті хлопці у своїй більшості сидять у тих же самих кріслах у Міноборони й Генштабі й «працюють» далі. Я зараз обійдуся без прізвищ, але обіцяю: ми їх назвемо.

Система аутсорсінга в армії (яка, до речі, була введена задовго до Януковича і його «стратегів») виявилася дуже корисною для «дерибана» бюджетних коштів, але дуже мало пристосованою для забезпечення армії в бойових діях, поза місцями дислокації.

Та ж проблема у МВС. Раптом виявилося, що немає елементарних засобів, необхідних для проведення поліцейських операцій – наприклад, світошумових гранат. При Януковичу все було пущено на Майдан.

Усі ці проблеми вирішуються з коліс. Але оскільки вирішуються в авральному порядку, проблем не уникнути. Тендерна система закупівель у Міноборони (до речі, прозвана «прозорою», на ділі вона глибоко корупційна) дозволяє навіть при наявності засобів одержати закуповуване через 120 днів після запуску тендера. Зараз прийняли екстрений закон спеціально під АТО, але поки ми не бачимо, щоб він реалізовувався особливо успішно.

І ще одна проблема. Не все з необхідного ми можемо закупити у своїх виробників. У той час. як Захід багато обіцяє в плані допомоги, але поки дуже мало дає. Закупити прямо в Європі ми не можемо – «підтримавши» нас, ЄС увів заборону на поставки продукції військового призначення в Україну. З одного боку, Кодекси поведінки експортерів озброєнь що ЄС, що ООН дійсно забороняють поставки зброї в зони конфліктів. З іншого боку, кому до чортів потрібна така «підтримка Заходу»? Лицемірство, і не більше. Розраховувати поки можна лише на свої сили, та хіба що на американців.

Але ми повинні пам'ятати, що кожна проблема в матеріально-технічнім забезпеченні військ коштує здоров'я, а то й життя наших хлопців. І кожного військового чиновника, який відповідальний за рішення цієї проблеми, потрібно назвати по іменам і ввести персональну відповідальність. Інакше АТО так і буде «вялотекущей» м'ясорубкою без особливого результату.

Розмовляла Ганна Шумакова.

Статтю на ТРИБУНУ НАРОДУ надіслала Олена Куззула, м. Ужгород.

 


  Комментарии
RSS комментарии
во всем виноват украинский народ...
Написал(а) 333, в 2014-05-14 12:27:26
ну и конечно, Пу... Только не руководители-организаторы--дезинформаторы. Дочитать до конца не хватило сил. Бредок на уровне малограмотной домохозяйки с далекой индийской провинции разве уже можно выдавать за аналитику???? Тогда прогресс налицо!
Написал(а) zero, в 2014-05-14 21:06:22
Интересна во всем єтом роль Васи карателя.
Написал(а) Владимир Кукуруза Александрия, в 2014-05-15 03:11:47
В старые , добрые времена застоя , по служебной линии двигались , как правило умные , профессионально подготовленные люди , чего не скажешь о сегодняшнем времени , - кумовство и продажность угробили не только армию , о чем я говорю , - вся страна в говне .
Написал(а) Юрій Пукальський Львів, в 2014-05-15 03:14:22
Якщо не подобаються свої генерали - прийдуть закордонні. А ті вже точно примусять себе вподобати.
для 333
Написал(а) Зина, в 2014-05-15 11:05:46
Не судите строго журналистов, ведь они нигде не клялись или даже не обещали, что будут писать одну правду или даже истину. Тем более, если группа \"ІО\" занимается тем ддля чего создана, то это может быть и преднамеренная дезинформация, имеющая свою конкретную цель в рамках АТО. Любой журналист выполняет редакционное задание и именно за это ему платят. Значит, так надо. И даже если не брать во внимание это все, то Вы ведь высказали оценочное суждение относительно материала, не претендуя на истинность вашего мнения, так же мнение автора является оценочным суждением, не претендующим на истину, для чего и выкладывается на обсуждение. Информационный мир переизбытком различной информации и дезы, и тот, кто отличает их, оказывается в выигрыше. Все как всегда просто.
Все как всегда просто.
Написал(а) 333, в 2014-05-16 11:36:47
Может вы и правы, Зина. Действительно, надо учитывать все обстоятельства.
Написал(а) Андрей Бородавка- Харьков, в 2014-05-16 21:28:47
Харьковский авиа завод. Парад побежденных КАРАТЕЛЕЙ.rnВпереди Крещатик, язык и преступления до Киева доведут.....rnТЕХ КОМУ ПОВЕЗЕТ НЕ ОСТАТЬСЯ МЕЖДУ ТЕРРИКОНАМИ....rnrnСегодня наблюдал уникальное зрелище.По ходу-ХАЗ превратили в перевалочный пункт раненых и двухсотых.Каждый день на взлетку садятся вертолеты, а к ним сразу спешат скорые помощи и труповозки с города.Получается-киевские карапузики боятся всенародной огласки и потому садят борты на ХАЗ ,а не в аэропорту-тишком нишком.rnrnВчера вообще садились уже не вертушки,а транспортные самолеты -от машин было не протолкнутся. Сегодня рано утром садилась вертушка-я ее не видел,бо еще не был на работе.А вот дневную вертушку видел-сел Ми-8,та еще корова.rnДвухсотых,к счастью ,не было-только скорая забрала тяжких. А вот затем из борта вылезло двадцать мужиков в форме,лет 30-40. Пошли к проходной.Насколько понял -легкораненые и контуженные. Форма помятая,лица обветренные-еле ноги подымают,некоторые хромают. Правда за спинами здоровые, почему то гражданские, рюкзаки и каждая пара тащит еще и по здоровому чувалу за одну ручку каждый. Там было явно не оружие,как оттягивает металл рюкзак я знаю. Похоже какое то тряпье,а может туфли и вилочки.rnrnШли понуро-глядя в асфальт. Видели что народ их встречает неприветливыми взглядами и злобным шепотом - \"Нацики идут\". Только одна баба высунулась в окно и весело крикнула - \"Шо парни-с югов возвращаетесь,ыш как загорели!\". Более всего действо напоминало шествие пленных фрицев по Москве 1944 года. Честно говоря-меня поразила эта холодность работяг к нацгвардейцам. Даже пленных немцев,тем более раненых жалели.А эти наши,вроде быrnrnСейчас поднимется патриотический вой-\"Позор! Ватники! Быдло!Генетические рабы!\" А ведь все гораздо проще-на заводе народ четверть века за...ый СИСТЕМОЙ которую ему во все места пропихивают властители и ему все обрыдло,в том числе и защитники системы. Люди четко различают защитников страны и защитников ненавистной системы.rnrnМожете не объяснять, что я видел спасителей народа,это были побитые каратели и что важно-они сами понимали это.
Написал(а) Гелярий Гражевич, в 2014-05-16 21:42:20
В Крыму начали чистку украинского бандподполья: арестован режиссер - активист \"автомайдана\", и выдворен сын нардепа Пилунского.rnУчастник государственного переворота в Киеве, активист радикальной группировки \"автомайдан\" Олег Сенцов задержан сотрудниками ФСБ в Крыму. По данным ряда СМИ ему инкриминируют организацию теракта, вследствии чего Сенцов будет доставлен в Москву.rnrnСторонники киевской хунты уже развернули в СМИ компанию в защиту \"майдауна\", упирая на то, что Сенцов является телережиссером.rnrnПо словам адвоката, точные подробности обвинения пока неизвестны. По некоторым данным, в Крыму задержали двоих вооруженных молодых людей, которые, в свою очередь, дали показания против Сенцова.rnrnПри этом источник нашего портала сообщил что Сенцов связан с неонацистской группировкой \"Правый сектор\" и может быть одним из координаторов на полуострове, причастным к подготовке террактов на 18 мая.rnrnПримечательно, что из России депортировали еще одного украинского телевизионного деятеля, также возможно связанного с неонацистским бандподпольем Крыма - украинского националиста Ярослава Пилунского - сына известного русофоба депутата крымского парламент, заместителя председателя фракции «Курултай-Рух» Леонида Пилунского.
Написал(а) Александр Скопинцев, в 2014-05-16 22:41:25
ОТ УЖАСА И БОЛИ..... СЕРДЦЕ СТЫНЕТ,... КАК БУДТО СНОВА СОРОК ПЕРВЫЙ ГОД!!!! КАРАТЕЛИ ИДУТ ПО УКРАИНЕ, .... УНИЧТОЖАЯ,.... СОБСТВЕННЫЙ НАРОД!!!!!!
Написал(а) Александр Скопинцев, в 2014-05-16 22:49:47
Написал(а) Николай Перевозник, в 2014-05-17 06:23:08
Написал(а) Андрей Независимый Львов, в 2014-05-17 06:31:19
Приходит Тимошенко к Турчинову говорит ему:rn- Слышь,Саня, там Ренат Ахметовrnприлетает, деньги с собой везет, просил,rnчтобы ты его в аэропорту встречал…rn- Да ты че, я же почти президент и какого-тоrnдонецкого авторитета еще встречать должен...rn- Саня, ты не понял, он реально везет МНОГО денег...rn- Ну ладно, посижу в машине.. так уж и быть...rn- Он просил, чтобы ты его официальноrnвстречал на красной дорожке и с цветами...rn- Да он че, ваще охренел???rn- Ты не понимаешь, он везет СТОЛЬКОrnденег, что хватит расплатиться со всемиrnвнешнеэкономичесими долгами Украины...rnАэропорт. Самолет. Красная дорожка.rnТурчинов с цветами. По трапу спускаетсяrnРенат с громадным чемоданом...rnА тут Юля замечает, что у Турчиноваrnштанина попала в носок... Тимошенко,rnтолкая Турчинова в бок:rn- Саня, штаны, Саня, штаны...rnТурчинов снимая штаны и нагибаясь:rn- БЛ..Ь, ДА СКОЛЬКО ЖЕ ОН...rnДЕНЕГ-ТО ВЕЗЕТ?
УБИВАТЬ - НЕ РОЖАТЬ
Написал(а) Юрий Дудкин, Киев, в 2014-05-18 20:20:03
ЛОМАТЬ - НЕ СТРОИТЬ. Это даже трудно себе представить... в центре Европы...и даже евроинтегрируемся.По сообщению местных жителей сегодня 18 мая 2014 года город Краматорск Донецкой области подвергся настоящему артиллерийскому обстрелу с горы Карачун! Фактически гаубицы обстреливали не блокпосты ополченцев на окраинах Краматорска, а жилые кварталы и заводы города! Ещё раз подчёркиваю, что город с мирными жителями скорее всего обстреливали 122-мм или 152-мм гаубицы. Пока точно не известно, какими системами вёлся огонь. Но есть вероятность, что это были гаубицы Д-30 калибром 122 мм. По сообщению с мест (сведения ещё не проверенные). Краматорский завод ЭМСС - попадание 8-ми снарядов. Рабочая смена сидела в бомбоубежище. Краматорский завод КЗТС - как минимум 2 снаряда; rnКраматорские заводы СКМЗ и НКЗМЗ. Пока не могу уточнить, какой из этих заводов был обстрелян. Как минимум 2 снаряда. В городе уничтожен маленький магазинчик на автобусной остановке. По сообщению местных жителей корректировка огня гаубичной артиллерии с горы Карачун осуществлялась корректировщиками, которые передвигались по городу на автомобиле. Вот, такие пироги... золотце мое!
Написал(а) Иван Квадратенков, в 2014-05-19 20:02:35
Тела десяти украинских военных, расстрелянных сослуживцами за переход на сторону ополчения, закапли на окраине Краматорска. Об этом сообщил представитель штаба самообороны. По его словам, расстрел солдат-срочников производился на территории воинской части. По словам собеседника агентства, «ребят поставили к стенке прямо на территории части и открыли по ним огонь». Ранее сообщалось, что десять украинских военнослужащих хотели перейти на сторону ополченцев, но их расстреляла Нацгвардия.
Написал(а) Георгий Смирнов, в 2014-05-19 20:17:06
К сожалению, так и есть. Самая сучность: что никто никуда не переходил. 53 наших просто отказались стрелять в донецких, их разоружили. Какое-то животное с майдана велело расстрелять каждого десятого. Звонили в Киев, но не к нам, а своим, или Парубию, или Авакову, не знаю, оттуда пришел приказ \"каждого пятого\". Приказ исполнен нацгадами. 3 призывника, один лейтенант, остальные резервисты. Нас известили уже после всего, приказано оформить как дезертиров, Коваль в бешенстве, орал на кого-то, сейчас пьяный в дым.

Добавить комментарий
  • Пожалуйста, оставляйте комментарии только по теме
Имя:
E-mail
Домашняя страница
Тема:
BBCode:СсылкаEmailЗагрузить изображениеЖирный текстКурсивПодчёркнутый текстКавычкиCodeСписокПункт спискаЗакрыть список
Комментарий:



Код:* Code

 
 
Актуально
Сейчас на сайте:
Гостей - 4
ЗДЕСЬ МОЖЕТ БЫТЬ ВАША РЕКЛАМА
 
РЕКЛАМА

© 2006 «Трибуна Народа» При цитировании ссылка на сайт обязательна

Украинский портАл