Трибуна Народа

СВОБОДА СЛОВА ДЛЯ ВСЕХ!

 Ваша реклама на нашем сайте

КОНСТИТУЦИЯ ГАРАНТИРУЕТ, А ТРИБУНА НАРОДА РЕАЛИЗУЕТ ПРАВО НА СВОБОДУ СЛОВА ДЛЯ ВСЕХ, А НЕ ТОЛЬКО ДЛЯ ХОЗЯЕВ СМИ

Навигация
Главная
Новости
Статьи
Народный журналист
Народ о законах
Религия
Без политики

ЗДЕСЬ МОЖЕТ БЫТЬ ВАША РЕКЛАМА

Погода, Новости, загрузка...
 
Главная

Сергій Асавелюк: «Наказ зачистити Донбас ніхто не віддасть»

09.06.2014

Сергій Асавелюк: «Наказ зачистити Донбас ніхто не віддасть» фото

Полковник розповів про свою участь в АТО: «Я й мої хлопці просто стріляємо. Ми, навіть, не думаємо, що там можуть бути наші знайомі, товариші. Воюємо собі й воюємо…».

 

 

 

«Бойову» славу нач. відділу координації спецназу Управління бойової підготовки Внутрішніх військ придбав на Майдані. Полковнику Сергіюі Асавелюку в підсумку довелося відповідати на незручні питання — у тому числі чому його бійці, маркіровані жовтими стрічками на рукаві, вели вогонь по майданівцям. Виявилося, уже кілька тижнів він бере активну участь в АТО

- Ваші бійці, снайпери затребувані в операції?

- Я командую підрозділом спецназу Внутрішніх військ, і за місяць хлопці більше довідалися, чим за рік навчання на полігоні в мирний час. Левова частина завдань — у ролі снайперів. Це засідки, нальоти й розвідка. Найбільша операція, у якій ми брали участь, — бій під Семенівкою. З боку терористів гарних снайперів мало. Є тільки розмови від місцевих жителів, що від бойовиків вони чують яскраво виражену російську мову.

- чи Багато ваших солдатів від Внутрішніх військ бере участь в АТО?

- Службова інформація, розголошувати кількість не можу.

- чи Є принципові відмінності ідейності у Донбасі й на Майдані?

- На Майдану все-таки стояли за ідею. На сході теж є ідейні люди, але їх дуже мало. В основному це місцеве населення, що підтримує тих, хто береться до зброї. А більшість збройних людей має меркантильні інтереси. Але є й схожі з Майданом моменти.

Якось приїхав до нас прокурор, став говорити, як діяти, якщо терористи сховаються за мирних людей. Сказав про норми закону про міліцію: ми можемо стріляти, навіть якщо нападаючі озброєні древками від лопат. Теж зброя, знаєте. А я йому відповів: по цьому ж закону «Беркут» діяв на Майдані. І де він зараз? Та й де гарантія, що завтра наша влада не сяде за стіл переговорів з Росією й вона не висуне умову покарати тих, хто стріляв в «мирне населення»?

- Чому в ході АТО дають збій то одні, то інші підрозділи? Немає злагодженості?

- Питання по координації між міліцією й армією є. Але це все вирішується, і ми активно вчимося співробітничати. Війни ж в країні не було, вчитися тому, чому вчимося в бою, було ніде. Внутрішні війська взагалі відповідали за тюремний конвой, охорону важливих об'єктів і громадський порядок — ніхто воювати не вчив! А тепер пацанів на війну послали.

От трахнули вертоліт з генералом Кульчицьким. А ніхто не запитує: чому так вийшло?

Політики оголосили, що ми блокували всі дороги. Так, блокували. Оточили Слов'янськ блокпостами. Але блокпости обстрілюють із мінометів, а бойовики пробираються ґрунтовими шляхами. Про них нам ні слова не сказали. Тому зараз наші хлопці сидять без продуктів — складно доставити. Не можемо вивезти й тіло солдата, що загинув у тій авіакатастрофі.

- Схоже, у ході АТО намічається розкол між міліцейським і військовим керівництвом. Гвардійці, наприклад, обвинуватили ВВ у зриві операції в Маріуполі на початку травня, мовляв, міліція не прагне «м'ясорубки».

- Не потрібно із частки робити загальну картинку. От у Маріуполі, коли начальник місцевої міліції дав наказ розігнати людей 9 Травня, багато міліціонерів обурилися наказом і написали рапорти про звільнення. Мені розповідали, що розганяв демонстрацію в підсумку батальйон «Дніпро».

- чи Залишилася в Донбасі можливість для дипломатії?

- Війна протвережує. Усі бачать реальну погрозу смерті. От, скажемо, озброєні люди заходять у маршрутки й знімають золото з жінок. Які це «захисники», «борці за справедливість»? Це звичайні мародери! Коли в бізнесменів відбирали авто, усі кричали схвально: «Так і треба!».

А от коли вже стали відбирати «бусики» у середнього класу, задумалися. Мені розповідали, як у дитячу кімнату влетіла куля, де спала дитина. На щастя, маля залишилося непошкодженим. Якщо незабаром не втихомирять ситуацію, то найдуться люди, яким війна буде вигідною. І вони будуть її підживлювати.

- Якщо буде відданий наказ глобального «зачищення», армія й ВВ послухаються? Ви особисто підете на таке?

- Такий наказ зараз уже ніхто не віддасть, інакше загине багато мирних жителів. Та й кидати мій підрозділ у загальновійськовий бій не будуть. Це однаково що мікроскопом цвяхи забивати. Адже мої хлопці вчилися виконувати спеціальні завдання, наприклад розвідка. Нас називають «спецами», і з нами рахуються, радяться в проведенні операцій. Ми можемо дати свою оцінку, свої пропозиції вносимо до плану операції. Уже й у Києві це розуміють, і дають нам можливість працювати. Мовляв, специ самі знають, що робити, замість того щоб тупо виконувати накази.

- У батальйоні «Схід» служать ваші колишні кримські колеги. чи Важко стояти по різні сторони із хлопцями, з яким дружили рік тому?

- Після бою під Семенівкою мені подзвонив мій товариш із Криму, розповів, що в Донбасі загинув його друг. На перехресті. Товариш запитав: ну чому той загиблий хлопець не вийшов на дорогу й просто не сказав: «Пацани, давайте поговоримо»? Але правда прозаїчніше. Ми не бачимо за 150-200 метрів, хто стоїть проти нас. Друг, не друг… Я й мої хлопці просто стріляємо. Ми, навіть, не думаємо, що там можуть бути наші знайомі, товариші. Воюємо собі й воюємо… І мене кликали в Крим, мовляв, там мені буде добре. Але кожний вибирає своє.

- На вулиці вас впізнають? Все-таки знаменита людина після Майдана…

- На сході почали пізнавати у перші ж дні АТО. Як із цирковим ведмедем приходили фотографуватися: міліціонери, військові, цивільні. Навіть журналіст один підійшов і попросив прощення за те, що він раніше писав про мене погано. Це єдиний журналіст, який так сказав. Приємно. Хоча після Майдана мені щось не подобається бути зіркою…

- Які результати прокурорської перевірки вашої стрілянини в Києві в лютому?

- Службове розслідування закінчене. До мене претензій немає. Я був у статусі свідка, хоч у перші дні й вимагали, щоб мене «закрили». Сподіваюся, епізод з «Небесною сотнею» не забудеться. Там усе неоднозначно. Хотілося б, щоб було ще об'єктивне розслідування, яке виявило б усі факти. Як би не переконували мене, що стріляла спецрота «Беркута», — не вірю. Вони ж не звірі, а звичайні люди. Не могли тупо «валити» людей. Усіх підряд. Не можна так.

Статтю на ТРИБУНУ НАРОДУ надіслала Марія Порадько, м. Дніпропетровськ.

 

 


  Комментарии
RSS комментарии
Написал(а) natalie pracht, в 2014-06-09 06:02:00
тяжело понять...переведите в кратце
Написал(а) Николай Перевозник, в 2014-06-09 08:58:29
Никто не даст приказа по зачистке Донбаса
Написал(а) Николай Перевозник, в 2014-06-09 08:59:32
Вообще-то и без этого приказа сколько сломанных судеб...
Написал(а) Елена Сулеина, в 2014-06-09 11:32:50
А сейчас что? это как называется?
вот сущность укропов
Написал(а) Андрей Давиденко, в 2014-06-09 21:13:23
ВАЖНОЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Семьи из Киева и Западной Украины, а так же некоторые из Центральной, отлично устроились в Крыму. Под видом беженцев, они прибывают туда на отдых. ( там же почти всё бесплатно для беженцев ) Доверчивые русские люди, не проверив прописки, их размещают. Они отдыхают, выявлено уже порядка 10 человек.rnПрокуратура РФ возбудила уголовные дела по статье мошенничество. ЕСЛИ ВЫ РЕШИЛИ ПРИНЯТЬ БЕЖЕНЦЕВ, ОБЯЗАТЕЛЬНО ПРОВЕРЯЙТЕ ИХ ПРОПИСКУ!
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
Написал(а) Геннадий Макаров, в 2014-06-10 00:40:50
О ВОЗМОЖНОЙ ОПАСНОСТИrnВниманию родителей!!! Обращение к Луганской, Донецкой Народным Республикам, Харьковской, Одесской областям Украины. В хаосе текущих событий мы перестали замечать поистине жуткие вещи. У нас стали ПРОПАДАТЬ ДЕТИ! Это не шутка, не вброс и не провокация. Это очень серьёзно. По неофициальным каналам (а официальные сейчас либо откровенно лгут, либо попросту отсутствуют!) прошла такая информация. За текущий месяц (с 1 по 17 мая 2014 года) в милицию было подано 163 (СТО ШЕСТЬДЕСЯТ ТРИ) заявления о пропаже детей в возрасте от 6 до 11 лет. Найдено 0 (НОЛЬ). Детей похищают из школ, с подготовительных курсов и просто на улицах. Предлоги совершенно различные, но похитители знают имена родителей, имена детей и имена учителей и преподавателей. Мне страшно это писать, но мы провели собственное расследование, поговорили с детьми, свидетелями \"уводов \"других детей.Взрослые, конечно же, не замечают ничего подозрительного, но несколько детей сообщили нам что \"от тёти пахло лекарствами, как в аптеке\" или \"дядя доктор угощал нас витаминчиками\". Также в наших городах всё чаще можно заметить автомобили скорой медицинской помощи с антеннами специальной связи. В основном эти автомобили имеют киевские, днепропетровские, а зачастую и вовсе иностранные номера. В связи с этим СДЕЛАЙТЕ ВЫВОДЫ И ПРИМИТЕ МЕРЫ! Идёт война, которая не зависит от Ваших убеждений и политических взглядов. Милиция зачастую просто отказывается выполнять свои обязанности. Поэтому не оставляйте детей без присмотра!!! Никакая работа потом не заменит вам собственного ребёнка. ВЫ ЖЕ НЕ ХОТИТЕ, ЧТОБЫ ВАШИ ДЕТИ ПОПАЛИ В ПУБЛИЧНЫЕ ДОМА, НА ЗАКЛАНИЕ САТАНИНСКИМ ИЗУВЕРАМ, НА РАСЧЛЕНЕНИЕ И ЧЕРНУЮ ТРАНСПЛАНТАЦИЮ? Ещё раз повторяем: БЕРЕГИТЕ ДЕТЕЙ! БЕЗ ДЕТЕЙ НИ ОДНА СТРАНА НЕ ПРОЖИВЁТ ДОЛГО…
Написал(а) Геннадию Макарову, в 2014-06-16 07:33:32
Гена, мне кажется это все происки агентов госпеда, они специально отлавливают детей, чтобы растлить их бандеровской пропагандой, а потом засылать как диверсантов на Донбасс. В результате русские будут воевать с русскими, а коварные укропы будут на халяву ездить в крым!rnВот он план Даллеса в действии!rnОдна надежда на Путена

Добавить комментарий
  • Пожалуйста, оставляйте комментарии только по теме
Имя:
E-mail
Домашняя страница
Тема:
BBCode:СсылкаEmailЗагрузить изображениеЖирный текстКурсивПодчёркнутый текстКавычкиCodeСписокПункт спискаЗакрыть список
Комментарий:



Код:* Code

 
 
Актуально
Сейчас на сайте:
Гостей - 4
ЗДЕСЬ МОЖЕТ БЫТЬ ВАША РЕКЛАМА
 
РЕКЛАМА

© 2006 «Трибуна Народа» При цитировании ссылка на сайт обязательна

Украинский портАл