Трибуна Народа

СВОБОДА СЛОВА ДЛЯ ВСЕХ!

 Ваша реклама на нашем сайте

КОНСТИТУЦИЯ ГАРАНТИРУЕТ, А ТРИБУНА НАРОДА РЕАЛИЗУЕТ ПРАВО НА СВОБОДУ СЛОВА ДЛЯ ВСЕХ, А НЕ ТОЛЬКО ДЛЯ ХОЗЯЕВ СМИ

Навигация
Главная
Новости
Статьи
Народный журналист
Народ о законах
Религия
Без политики

ЗДЕСЬ МОЖЕТ БЫТЬ ВАША РЕКЛАМА

Погода, Новости, загрузка...
 
Главная

ПОВЕРНІТЬ ЛЮДЯМ CІЛЬРАДУ

17.09.2021

ПОВЕРНІТЬ ЛЮДЯМ CІЛЬРАДУ, фото, трибуна народа,

Cела разом з селянами можуть з часом просто зникнути, як зникає занедбане і замулене джерело, з якого вже ніколи не почнеться велика і широка ріка, ріка нашої української нації.

 

 

 

Майже сім десятиліть я прожив в обласному центрі, поки не підросла молодша донька і повстало питання обмеженого життєвого простору. Довелося обживати невелику хатину в рідному селі дружини Пеньківка, Липовецького району, Вінницької області.

З дитинства, до зносу і будівництва багатоповерхівок на вулиці Литвиненка, мешкав в старому приватному будинку з квітами, деревами, невеликою земельною ділянкою. Тому переселення в сільську місцевість сприйняв як духовне і навіть фізичне відродження.

Знайомства з односельцями були без застіль, завжди підіймали настрій, приносили душевну розраду, впевненість на дружнє сусідство і взаємодопомогу. Місцева сільська рада, на чолі з Головою, очолювала чотири села, мала свій штат, інтернет, необхідну оргтехніку, фінансування.

Різні довідки, свідоцтва, печатки на документах, штампи в паспорті, консультації з побутових, земельних та інших питань можна було отримати безпосередньо в сільраді. Місцевим селянам, більшість з яких ветерани праці, довгожителі, немічні, це було дуже зручно і комфортно.

Зробивши внесок в місцеву спілку підключився до сільського водогону з чистою і смачною водою. Щомісячна плата відповідала середньому життєвому рівню селян, спожитій насосом електроенергії плюс витрати на запасні частини, і складала сім доступних гривень за кубометр.

Однак, моя надія на стабільне і безтурботне життя похитнулася, коли почали ділити області на нові райони і створювати територіальні громади. Козинецьку сільську раду скасували, штат розпустили, не давши людям допрацювати до пенсії кілька місяців, голову сільради зробили старостою.

Села по суті обезголовили, позбавили свого власного керівництва, підтримки і захисту. Тож про місцеве самоврядування, головну ознаку народовладдя, годі й гадати. Але «святе місце не буває пустим» і одного дня в село нагрянув з Турбова, центру нової ТГ «десант» на іномарках.

З більше ніж ста сільських споживачів водогінної води на зборах присутніх було менше двадцяти людей. Однак збори все ж начебто відбулися. На порядку денному були дорога, ставок, вивіз сміття, підпорядкування Турбівському водоканалу, а також новий тариф на водопостачання.

Тепер, як сказав заїжджий депутат, треба буде платити за куб місцевої води вже не сім, а двадцять дві гривні! Багатьом сільським пенсіонерам і тим, хто залишився без роботи це явно не по кишені. Адже навіть в обласному центрі куб холодної води значно дешевше.

Рішення начебто вже прийняте нагорі, кожному споживачу сільської води пообіцяли роздати зразок Договору для ознайомлення і підписання. Колишній сільський голова, що дбав за потреби і інтереси людей, а тепер сільський староста не зміг нічого сказати і вдіяти на користь селян.

Про жодні економічні розрахунки щодо вартості води на зборах навіть не йшлося. Лише про створення за кошт самих людей централізованої бригади по ремонту і обслуговуванню водогонів в селах, яких в Турбівський територіальній громаді нараховується більше двадцяти.

Тож, якщо в якомусь віддаленому селі зіпсується водогін і почне заливати хату або вулицю, та ще й взимку або вночі, добре знаючи хист наших людей до оковитої, дуже мало вірогідно, що ця бригада зможе вчасно зібратися і терміново доїхати до місця аварії.

На чотири наших села: Козинці, Пеньківка, Кобильня, Коханівка, які тепер звуться «старостинський округ» а насправді «сиротинський округ» не має навіть аптечного кіоску, щоб люди в разі термінової потреби могли на місці придбати собі засоби гігієни або необхідні ліки.

Ще з радянських часів в кожному селі були капітально збудовані великі продовольчо-господарські крамниці. За останні роки в різний спосіб їх довели до закриття, а замість них з'явилися приватні кіоски, де горілкою на розлив споюють безробітних сільських бідаків обох статей.

Коханівський ліс і навколишні ліси поступово перетворюються на полігони зрізаних дерев, де пеньки, що тирчать з землі нагадують улюблений спорт президента-втікача. Величезні здорові дерева, легені нашої країни, вивозять в невідомому напрямку вантажними лісовозами.

На в'їзді в село стоїть великий дерев'яний хрест. Такі хрести стоять майже в усіх українських селах. Здалеку здається, що автобус їде на цвинтар. У слов'ян хрест завжди символізував смерть і ставився на могилах. Невже вислів «поставив на тобі хрест» це про наші депресивні села.

Одним словом «Громада, в якій хочеться жити, працювати, відпочивати» існує лише в уяві та на паперах чиновників і депутатів. Кожна така невдала реформа приносить людям лише розчарування, створює великі проблеми, ускладнює і скорочує життя.

Взяти під свій контроль окремі села через великі територіальні громади, щоб нав’язувати їм власні рішення – новітня тактика влади. Саме для цього скасували інститут сільських голів, які були обрані місцевими селянами і проживали серед них, дбаючи про їхні інтереси.

Влада, якщо вона декларує себе слугою народу, має стати на бік селян в їхніх старіючих і пустіючих селах, створювати їм робочі місця, гідні умови для проживання і відпочинку, не знищувати цінами і податками. А сільські ради в селах повинні знову запрацювати для людей, як колись.

Під цим текстом, а насправді знаком SOS, могли би підписатися всі селяни і більшість бувших сільських голів. Адже подібна ситуація склалася не лише в названих селах, а по всій Україні. Вже в котрий раз, за більшовицьким сценарієм, у селян відібрали їхні права і поклали заздрісне око на землю.

Мешканцям сіл і депутатам всіх рівнів слід усвідомити важливість піднятої проблеми. Якщо її не почати вирішувати, то села разом з селянами можуть з часом просто зникнути, як зникає занедбане і замулене джерело, з якого вже ніколи не почнеться велика і широка ріка, ріка нашої української нації.

Юрко Серга, Вінниччина.

 

 

 


  Комментарии
RSS комментарии
Написал(а) василь з і.фраківська, в 2021-09-17 13:42:27
а шо ви хотіли? про націю волають тільки для понту. націю знищують, починаючи з 2014 року. і знищуть. побачите. та її вже фактично і немає. населення на теріторії - оце і все.
Про річку добре казав, проте...
Написал(а) Новий селянин, в 2021-09-18 09:59:37
А навіщо нам взагалі села? Працездатні селяни нехай їдуть до Польщі працювати на їх полях. А старі, що поїхати не зможуть, нехай виходять у Києві на Майдан за вступ до НАТО. Там брати американці їх годуватимуть і їхню виску наливати в неділю. Землю продамо шведам (вони колись на ній вже були) і на ній працюватимуть араби. Картоплю і помідори міські купити турецькі в супермаркеті. Дерева і без нас все вирубають, а потім ми вступимо в ЄС і будемо сидіти на лавочці в Булонському лісі. І не треба ніякі сільради відроджувати. і чорт з нею з тією річкою, а то вона ще, не дай Бог, в Москальщину затече ненароком.
Новий селянин
Написал(а) zero, в 2021-09-18 11:37:03
:grin
Написал(а) Алекс, в 2021-09-18 12:04:30
На следующей неделе снимают Разумкова. Мешает принятию законов про деолигархизацию и про столицу с последующим снятием Виталика Кличко. Стефанович быстро все проведет по ускоренной процедуре. Олигархов разделят на плохих и хороших. Но всех без исключения будут доить. В принципе, мне нравится. Шоу будет ярким. А по итогу останется один суперолигарх. И это не Зеленский.
Написал(а) zero, в 2021-09-19 11:46:50
Юрка не поймешь, то верните ему советскую власть, то большевики плохие....
Написал(а) Сумний, в 2021-09-19 13:40:35
Так, нації пиздець. А все тому, що в 14-му жидам продалися за 100 долярів.
Написал(а) Добрый, в 2021-09-19 13:44:42
Самое страшное для постмайданных вождей-приход к власти не спортсменов, шоуменов, патриотов, циркачей, а адекватных людей!
Написал(а) Андрей, в 2021-09-19 14:22:14
Новые времена - новые герои... Парады проводят победители. ГЕИ.
Написал(а) Шторм, в 2021-09-19 14:25:58
Западный довесок - это не тело страны, а раковая опухоль. Они и продали Украину, и предали её. От них все беды. Они не нация, они выродки.

Добавить комментарий
  • Пожалуйста, оставляйте комментарии только по теме
Имя:
E-mail
Домашняя страница
Тема:
BBCode:СсылкаEmailЗагрузить изображениеЖирный текстКурсивПодчёркнутый текстКавычкиCodeСписокПункт спискаЗакрыть список
Комментарий:



Код:* Code

 
 
Актуально
Сейчас на сайте:
Гостей - 2
ЗДЕСЬ МОЖЕТ БЫТЬ ВАША РЕКЛАМА
 
РЕКЛАМА

© 2006 «Трибуна Народа» При цитировании ссылка на сайт обязательна

Украинский портАл